Historie

De molen wordt voor het eerst in 1337 vermeld als banmolen van de Heer van Cuijk en Mierlo.

De kern van de huidige gebouwen moet dateren van een grondige herbouw in de late 18e eeuw.

Tot 1870 was de molen in bezit van adellijke families. In dat jaar werd ene molenaar Smulders eigenaar. Andere eigenaren waren Verhagen en W. Rooyakkers; deze laatste verkocht de molen in 1960 aan de gemeente Eindhoven.

Op de foto is het rechter gebouw de nog werkende korenmolen en in het linker gebouw was de oliemolen ondergebracht. Hiervan resteerde nog een koppel kantstenen; begin 2003 is een flink deel van het oliewerk gereconstrueerd. Op 24 augustus 2003 werd met een groot feest de gereconstrueerde oliemolen officieel in gebruik genomen.

Vincent van Gogh schilderde in zijn 'Nuenense periode' deze 'molen van Kol´, destijds ook een dubbele molen. (N.B. dit schilderij bevindt zich thans in een particuliere collectie te New York; een afbeelding bevindt zich op de website van de Collse molen).

Om het aswiel van de oliemolen bevindt zich een vang; het is dus mogelijk om de molen snel te stoppen. Een soortgelijke constructie bevindt zich verder alleen in de Opwettense molen; daar vanwege het vroegere zaagwerk.Collse Watermolen


Adres: Collseweg 1
           5641JN, Eindhoven

Email: Collse Watermolen

Molenaars:
           Edwin van Bussel (040-2812146)
           Robbert van Bussel
           Jos Jansen
           Rien van Spreeuwel
           Jan Vogels

Openingstijden:
           Zaterdagochtend
           En op afspraakTe volgen op: