Historie
De molen werd in 1890 gebouwd als korenmolen. In 1893 werd de molen uitgebreid met een olieslagerij. In 1909 sloot men de molen aan op een boomzaag in een houten schuur langs de molen. Hierdoor ontstond de uitzonderlijke situatie dat de molen tegelijk drie functies had.
In 1942 werd de molen voorzien van Van Bussel-stroomlijnwieken. Hierdoor was het mogelijk met veel minder wind te malen.
De molen was tot 1956 in bedrijf als korenmolen. Na 1960 werd de molen helemaal niet meer gebruikt, waarna het verval snel toesloeg. In 1969 richtte een (aangestoken) bermbrand die naar de molen oversloeg grote uitwendige schade aan; in 1979 werd de molen onttakeld. Over herstel werd nauwelijks gedacht en voor de toekomst werd gevreesd.
Stichting Holten's Molen heeft zich vanaf 1990 over de molen ontfermd. De in fasen uitgevoerde restauratie is voltooid in 1998. Bijzonder is, dat ook hier het oliewerk weer geheel werd gereconstrueerd: vele molens in de de provincie Noord-Brabant hebben een oliewerk gehad, maar hiervan zijn doorgaans alleen enige restanten overgebleven. Sindsdien is de molen weer regelmatig in bedrijf en wordt er weer graan gemalen en olie geslagen. Dankzij medewerking van de Boerenbond is er volop maalgoed; er is al enige malen tegelijk zowel graan gemalen als olie geslagen!
Later kregen de plannen om ook de zagerij in ere te herstellen de aandacht. In het voorjaar van 2006 werd begonnen met de bouw van de zaagschuur naast de molen; ook het zaagwerk wordt in ere hersteld. Hiertoe moest onder meer de molenberg voor een deel worden afgegraven. In 2008 kon er weer worden gezaagd.
De opzet van de stenen romp is zeer typerend voor zijn maker, Antonius van Himbergen: op de maalzolder drie ramen boven de poort (hier bijna precies op het westen) en de beltdeuren noord en zuid en vervolgens op het oosten nog een raam. Op de steenzolder vier ramen op ZW, NW, NO en ZO. Dit is bij alle nog bestaande molens van Van Himbergen zo (al is de richting van de poort in Luijksgestel zuidelijk; Nuenen, Deurne, Acht en Vessem alle vier op het westen). Op de luizolder hebben Deurne (en z'n tweelingbroer Vessem) de ramen W en O, Nuenen en Acht 90 graden gedraaid, dus Z en N.
Over de naam
Deze molen wordt vanouds aangeduid naar de eerste eigenaar, Louis Holten.