Molenaars

Op molen De Oostenwind is 1 molenaar werkzaam, en zijn regelmatig leerlingen het vak aan het leren.

Geert van Stekelenburg

Geert, de huidige molenaar, komt uit een oud molenaarsgeslacht. Rond 1780 was ene Godefridus van Stekelenburg al molenaar op de watermolen van Nederwetten.

Vanaf 1894 huurde Ferdinand van Stekelenburg (grootvader van de molenaar) de Astense standerdmolen van de plaatselijke kasteelheren, de heren van Asten. Deze gebruikten de molen in vorige eeuwen lange tijd als "ban-molen", dat betekende dat alle boeren uit de omgeving gedwongen waren er hun graan laten malen.


In 1953 zou de molen, die toen al niet meer bedrijfsmatig werd gebruikt, verkocht worden aan de gemeente Asten. Maar dat vond Ferdinand van Stekelenburg jammer. Zijn zoons Ferd en Frits kochten de molen en de omliggende gronden. Na honderden jaren in bezit geweest te zijn van de kasteelheren, die lange tijd als enige in de omgeving het windrecht bezaten, was de molen vanaf toen eigendom van de molenaar.

Ook nu draait de molen nog regelmatig en wordt er af en toe graan gemalen, maar dit is dan puur recreatief: omdat het zo mooi is als de wieken van de molen draaien, of omdat er bezoekers zijn die wat willen leren over het maalproces. Ook voor het behoud van de molen is het goed als de molen vaak draait.


DE OOSTENWIND


Adres: Molenweg 23
           5721XG, Asten

Molenaars:
           Geert van Stekelenburg            (0493-693504)
Openingstijden:
           Zaterdag: 13.30 - 17.30


Te volgen op: