Molenaars

Op molen De Bijenkorf zijn 3 molenaars werkzaam en een variërend aantal leerlingen.

Jurgen van Stiphout

Jurgen van Stiphout is sinds 2004 als molenaar actief op de Bijenkorf. Hij heeft de opleiding tot molenaar gevolgd bij Jan van Riet op molen de Korenbloem te Oploo.

"Ik vind het fantastisch om zo’n geweldige machine te laten draaien.""Het geeft een kik als de opgezeilde wieken al suizend langs de molenromp elkaar achterna zitten. Bovendien draag ik bij aan het molenbehoud en de instandhouding van het ambacht molenaar. Dat vind ik ook een mooie bijkomstigheid. Helemaal leuk vind ik het om wat van mijn enthousiasme en mijn kennis over molens en het ambacht door te kunnen geven aan de bezoekers. Op mijn manier draag ik dan bij aan het behoud van een beetje cultureel erfgoed van Nederland."


Ton van Duijnhoven

Molenaar op de Bijenkorf sinds 2012. Na een oproep in de Gemertse krant voor nieuwe molenaars op de Bijenkorf, heb ik me meteen aangemeld. Met mijn pensioen in het vooruitzicht , zou dit een mooie tijdsinvulling kunnen worden.Mijn interesse voor molens was al lang aanwezig. Menig fietstochtje ging langs molens. Bij Geert van Stekelenburg in Asten werden mij de fijne kneepjes van het molenaarsvak bijgebracht, en in september 2012 heb ik mijn molenaarsdiploma gehaald. Sindsdien ben ik molenaar op de Bijenkorf in Gemert, met af en toe een uitstapje naar Milheeze en Bakel. Mijn vak voordat ik met pensioen ging was interieurbouwer. Het timmervak sluit natuurlijk mooi aan om ook veel onderhoud aan de molen te kunnen doen.Jeroen van Boxmeer

Jeroen van Boxmeer is onlosmakelijk met molens verbonden. Al vanaf zijn twaalfde levensjaar is Jeroen molenenthousiast. Dit is ontstaan toen bij de Bijenkorf de wieken werden vervangen. Waar bij veel jeugd de interesse in de loop der jaren wegebt is deze bij Jeroen uiteindelijk gebleven.


Op 16-jarige leeftijd begon de opleiding voor Jeroen, dit deed hij op voornamelijk op de molens van Nuenen en Gemert. Met diverse draaiuren op molens in Peelland en het molenaarsexamen in Geldrop leerde hij in deze jaren veel molens kennen. Een korte tijd mocht Jeroen zich de jongste molenaar van Nederland noemen, slechts twee weken.

Tijdens de eerste jaren van zijn molenaarsschap heeft Jeroen vooral gedraaid op de Roosdonck in Nuenen. Ondertussen is hij echter weer enige tijd actief in het Gemertse. Sinds de heropening van de Volksvriend is hij als een van de molenaars aldaar aangesteld. Bovendien heeft hij zijn diploma watermolens gehaald en is hij actief op de Opwettense Watermolen te Nuenen.


DE BIJENKORF


Adres: Den Elding 2
           5737BW, Gemert

Molenaars:
           Jurgen van Stiphout
           Jeroen van Boxmeer
           Ton van Duijnhoven

Openingstijden:
           Zaterdag: 13.00 - 16.00


Te volgen op: